Sejmik zdecydował o powołaniu nowej spółki. To "Zielona Dolina"
Jak tłumaczy prof. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego, nasz region ma doskonałe warunki glebowe i trzeba z tego korzystać. - Ta żywność ma służyć poprawie zdrowia publicznego, ona jest prozdrowotna, ona jest czymś nowym, czym możemy być konkurencyjni wobec innych regionów w całej Europie - dodaje profesor.
ZOBACZ: Profesor Tadeusz Trziszka gościem NAUKI w Radiu Wrocław
Tomasz Pilawka z PSL podkreśla, że zmiana technologii to wielka szansa. - Wykorzysta potencjał małych gospodarstw rolnych, drobnych przedsiębiorców. Dzięki temu w przyszłości pozwoli podnieść dochody na obszarach Dolnego Śląska - wyjaśnia.
Wspólnikami w nowej spółce będą władze województwa i Uniwersytet Przyrodniczy. Operacyjnie rozpocznie działalność w marcu. Spółka oprócz kapitału założycielskiego (1,8 mln zł) będzie pozyskiwać środki w ramach działań promocyjnych zdrowej żywności, opłat przedsiębiorców za znak certyfikujący produkty żywnościowe oraz z funduszy unijnych.
SPRAWDŹ: Dolny Śląsk ma się stać Zieloną Doliną Żywności i Zdrowia
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.