Dolny Śląsk ma się stać Zieloną Doliną Żywności i Zdrowia
Zgodnie z zamysłem Dolny Śląsk ma być nie tylko obszarem, na którym produkowana i przetwarzana jest żywność wysokiej jakości, ale też takim na którym prowadzony jest szereg działań związanych z poprawą na przykład jakości powietrza czy gleby. Wszystko po to, by produkowana tu żywność miała najlepsze warunki do tego by być najwyższej jakości.
Idea powstała pod kuratelą Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. - My jako urząd będziemy wspierać podmioty działające w ramach doliny, gdy te będą starały się na przykład o fundusze na rozwój - mówi Cezary Przybylski marszałek województwa:
- Jest to projekt, który będzie kierowany i do producentów produktów rolnych, do przetwórców, do nauki. Kierowane jest to przede wszystkim po to, żeby wyprodukować jak najwięcej zdrowej żywności.
Jednym z założeń programu jest to, by Dolny Śląsk stał się liderem w produkcji żywności najwyższej jakości w kraju.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.