Światowy Dzień Czekolady: Jak powstają czekoladowe cuda? [ZDJĘCIA]
Żeby wyprodukować jedną czekoladkę potrzeba jubilerskiej precyzji - najpierw barwi się formę, później wylewa cienką otoczkę. Gdy zastygnie, czas na nadzienie. - Stworzenie smacznego wypełnienia to nie taka prosta sprawa - śmieje się właścicielka Agnieszka Partyka, opisując powstawanie autorskiej serii kwiatowej:
Ostatecznie, po tygodniach prób, powstały czekoladki o smaku m.in. nagietka z kwiatem pomarańczy i akacji z wanilią, które dziś należą do najchętniej kupowanych przez klientów.
Gdy nadzienie jest gotowe i ma odpowiednią temperaturę, trzeba wylać jeszcze raz czekoladę - która zamknie pralinę. Aby ręcznie wyprodukować pudełko czekoladek, potrzeba około dwóch-trzech godzin - o ile oczywiście cukiernik ma wprawę.
Posłuchaj materiału Justyny Kościelnej:
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.