Badania naukowe nie potwierdziły skuteczności w walce z koronawirusem tradycyjnych preparatów: witaminowych, mieszanek minerałów i witamin, wyciągów roślinnych i zwierzęcych oraz innych reklamowanych jako „wzmacniacze odporności". Stwierdzono jednak, że ważny jest natomiast ogólny stan naszego organizmu, który zależy od higienicznego i zdrowego trybu życia.
W Wieczorze zDolnego Śląska Tomasz Sikora pytał psychodietetyk Katarzynę Cieślę o to, co jeść, by poprawić swoją odporność. Rozmawiał także z jednym z najważniejszych wrocławskich immunologów: profesorem Andrzejem Gamianem, który jest kierownikiem Katedry i Zakładu Biochemii Lekarskiej Akademii Medycznej we Wrocławiu oraz Zakładu Immunologii Chorób Zakaźnych i Laboratorium Mikrobiologii Lekarskiej w Instytucie Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN.
Aby odsłuchać załączonego dźwięku zaktualizuj przeglądarkę lub/i wtyczkę Adobe Flash Player.
Skoro już o alkoholu mowa to można - jak słyszymy - w symbolicznych ilościach, w większych bowiem działa immunosupresyjnie, czyli obniża odporność - co potwierdza też dietetyczka Katarzyna Cieśla: