Jesteśmy potęgą w hodowli... strusi afrykańskich
POSŁUCHAJ MATERIAŁU:
Mięso tych wielkich ptaków jest cenione m.in. za to, że zawiera mnóstwo cennego, łatwo przyswajalnego żelaza, a w smaku przypomina najlepszą wołowinę. Natomiast ich jaja (jedno jest ok. 25 razy większe od kurzego) są szczególnie cenione teraz, przed Wielkanocą, jako wielka, piękna pisanka.
Profesor Ewa Łukaszewicz z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreśla, że w ostatnich latach ubyło ferm, ale i tak nadal jest ich u nas dużo:
Największa na Dolnym Śląsku hodowla strusi afrykańskich działa w Glinicy koło Jordanowa Śląskiego. Żyje tam w tej chwili około 70 tych wielkich ptaków. Od 17 lat strusie hoduje tam Andrzej Dobroliński. Jak mówi, to silne i agresywne ptaki. Nie można im się narazić szczególnie w czasie godów:
Jedno jajo strusia kosztuje ( w zależności od wielkości ) od 70 do 100 złotych.
Posłuchaj rozmowy z profesor Ewą Łukaszewicz:
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.