Dolnośląscy rolnicy mają szansę zostać producentami najlepszej jakości wołowiny

M. Sas, el | Utworzono: 2019-12-28 20:44 | Zmodyfikowano: 2019-12-28 21:25
Dolnośląscy rolnicy mają szansę zostać producentami najlepszej jakości wołowiny - zdjęcie ilustracyjne/pixabay
zdjęcie ilustracyjne/pixabay

W skład konsorcjum wchodzi też kilku dużych hodowców, Osrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu i Gmina Radków. Prof. Jan Twardoń z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich, pomysłodawca konsorcjum mówi, że chodzi o to, by stworzyć program "od pola do stołu". Pozwoli on hodować odpowiednie rasy bydła, odpowiednio je żywić i odpowiednio przygotowywać mięso. Jak dodaje, jeden problem przeszkadza najbardziej:

Profesor Twardoń dodaje, że wielkim atutem projektu jest "wielka spiżarnia" dla hodowanego bydła - w tej chwili aż 50 procent użytków zielonych w naszym regionie pozostaje niewykorzystanych.

Konsorcjum ma pomagać hodowcom na każdym etapie ich pracy. W tej chwili, jak podkreśla prof. Twardoń, najbardziej palącą potrzebą jest budowa nowoczesnej ubojni. Na razie bowiem nie ma takiej na Dolnym Śląsku.


Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~OK!2020-01-03 12:35:47 z adresu IP: (88.199.xxx.xxx)
Nareszczie wołowina na polskim stole - ale po przyzwoitej cenie !! Cieszy wiadomość, że będzie odpowiednio przygotowana do tworzenia potraw.