Szefowie kuchni na święta: pierogi z obwarzankiem i zupa makowa
Barszcz czerwony z uszkami, karp - bez tych smakołyków trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Kiedyś na świąteczną wieczerzę przygotowywano nieparzystą liczbę potraw, wg dawnych wierzeń tylko liczby nieparzyste były magiczne i przynosiły szczęście. Na przełomie XIX i XX wieku to się zmieniło i od tego czasu tradycyjnie na polskich stołach pojawia się dwanaście postnych dań. "Dwunastka" miała symbolizować liczbę miesięcy w roku i apostołów. Jakie to będą potrawy? To zależy od regionu i tradycji konkretnej rodziny. Podczas wigilii w domu jednej z najlepszych szefowych kuchni w regionie, Katarzyny Daniłowicz, pojawi się zupa makowa:
Zaglądamy też do domu rodzinnego Karola Okrasy, szefa kuchni, gwiazdy telewizyjnych programów. Bez jakich potraw nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia?
Najczęściej w polskich domach podczas kolacji wigilijnej oprócz wspomnianego barszczu z uszkami i karpia jemy zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, krokiety, kapustę z grochem i kutię.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.