Nad Kaczawą w Legnicy lepią pierogi
- Chodzi o to by ulepić ich jak najwięcej w 30 minut - mówi Jolanta Skrzypczak z OSiR Legnica:
- Za chwilę rozpoczęcie Mistrzostw Legnicy w Lepieniu Pierogów. 10 stanowisk jest już przygotowanych do konkursu, Panie i Panowie są przygotowani do lepienia. Za chwilę zacznie się wielka rywalizacja. W ciągu pół godziny mają za zadanie ulepić jak największą liczbę pierogów.
W konkursie od lat biorą udział zarówno panie jak i panowie. Później ulepione pierogi trafiają do garnka i ugotowane prosto na talerze!
- Nie jest trudne, bo to tylko samo lepienie, nic więcej. No porządnie, żeby się nie rozlatywały w gotowaniu. Nie ciężko, to jest satysfakcja! 435 ukleiłam jednego roku. Zobaczymy jak pójdzie, zależy od ciasta, od farszu. Tradycja bardzo fajna!
Ulepione pierogi trafią do polowej kuchni, a stamtąd prosto na talerze legniczan. Festyn Pierogowy to także gry i zabawy dla dzieci, a w tym roku po raz pierwszy również konkurs na wiejską potrawę. Z tej okazji do Legnicy przyjechały Koła Gospodyń Wiejskich. Każda z pań przygotowała popisowe danie, które ocenią jurorzy. Uczestnikom przygrywają ze sceny zespoły ludowe, a festyn zwieńczy wieczorna potańcówka.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.