Święta to dietetyczne wyzwanie?
- Potrawy spożywane przez Polaków podczas wieczerzy wigilijnej są bardzo zdrowe – informuje doktor Katarzyna Kasperkiewicz z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
Buraki, ryby, kiszona kapusta, mak, ser – to produkty o dużych wartościach odżywczych. Jedyne ograniczenie zalecane przez specjalistkę przy wigilijnym stole to umiar.
Zdaniem ekspert, znacznie większym od wigilijnej kolacji wyzwaniem dla naszego organizmu jest dieta w pierwszy i drugi dzień świąt, kiedy na stole pojawiają się mięsa i alkohol, spożywane często podczas wielogodzinnej biesiady.
- Siedzenie przy stole od śniadania do kolacji w pierwszy i drugi dzień świąt to naprawdę wyzwanie dietetyczne. Polecam złamanie tej tradycji i wstawanie od stołu po głównych posiłkach, najlepiej wyjść na spacer - podkreśliła doktor Kasperkiewicz.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.