Nie z Torunia, a z Dolnego Śląska. Pierwsze pierniki powstały w naszym regionie?
Historii opisanej 7 lutego 1293 roku w dokumentach księstwa świdnicko-jaworskiego. W annałach wspomina się o "wyrabianiu ciast pieprznych" przez lokalnych mistrzów piekarskich.
Teresa Chołubek-Spyt, kierownik działu naukowo-oświatowego nie wyklucza, że pierniki mogła jeść... św. Jadwiga.
- Skoro Bolko II Świdnicki nie wyobrażał sobie świat Bożego Narodzenia bez słodkich pierników, to prawdopodobnie św. Jadwiga mogła nauczyć swojego wnuka Bolka I Jaworskiego tego właśnie zwyczaju.
Mało tego w 1549 roku Lorenc Mel miał prawo sprzedaży swoich pierników w Jaworze. Nawet przy jego wypiekach siedemnastowieczne "Katarzynki" z Torunia są zaledwie dalekimi prapraprawnuczkami dolnośląskich ciast korzennych.
Nasza tradycja pierników to nie tylko smak, ale również kształt.
- Dzięki odrestaurowanym formom w Jaworze nawet dziś produkowane są ciasta, które wyglądają dokładnie tak samo jak 200 lat temu - opowiada Dorota Giers-Lisowska z pracowni konserwatorskiej Jaworskiego Muzeum Regionalnego:
POSŁUCHAJ:
Posłuchaj rozmowy:
Cz. 1
Cz. 2
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.