Gastro Miasto w Browarze Mieszczańskim
Idea
Za pomysłem na Gastro Miasto stoi dwóch wrocławian: Tobiasz Herman (kucharz, współwłaściciel Studia Kulinarnego Browar Mieszczański, a także brązowy medalista Olimpiady Kucharzy Erfurt 2012) oraz Maciek Koła (współwłaściciel agencji kreatywnej Orfin Studio). Panowie poznali się kilka lat temu przy okazji warsztatów kulinarnych, które prowadził Tobiasz. Jak widać, zamiłowanie do gotowania i dobrego jedzenia okazało się mocnym węzłem. Na tyle, by w ich głowach zrodził się pomysł na stworzenie cyklicznej imprezy kulinarnej, jakiej we Wrocławiu jeszcze nie było. – Chcemy zarażać naszą pasją i rozbudzić kulinarne smaki oraz wyobraźnię wrocławian, stąd pomysł na cykliczną imprezą gastronomiczną, która – mamy nadzieję – wpisze się na stałe w kalendarze mieszkańców (i nie tylko) – przyznają zgodnie Herman i Koła.
Pracujemy z najlepszymi
Impreza odbywa się w Browarze Mieszczańskim – tego miejsca nie trzeba bliżej przedstawiać, bo wiele lat temu zapisało się już na kulturalnej mapie Wrocławia. To właśnie w klimatycznych murach tego XIX-wiecznego obiektu przemysłowego wrocławianie będą mogli spotkać szefów kuchni około 20 znanych restauracji. Każdy z kucharzy przygotuje 2-3 różnej wielkości potrawy – będą zarówno porcje standardowe, jak i mniejsze, degustacyjne. Zależy nam, by każdy z odwiedzających mógł urządzić sobie prawdziwą ucztę i skosztować jak najwięcej dań. To będzie bowiem typowy street-food, ale w wydaniu restauratorów. Ba, większość kucharzy przygotuje też specjalne dania dedykowane dla najmłodszych. Oczywiście, będą też lody i inne słodkości, zimne i ciepłe trunki (z procentami i bez), nie zabraknie też profesjonalnego baru, który zorganizuje i poprowadzi RUMBAR.
Podczas drugiej edycji przy Hubskiej 44 swoje potrawy i trunki serwować będę: SeaFood Bar&Market, Olszewskiego128, Mariola Mończak& Wrocławskie Podróże Kulinarne, Mango Mama, El Gordito, Głodne Wilki, Korba Kuchnia, Mo'jo Sandwiches, Thali, Plastrami, ToGo sushi, Pochlebna, PieRogi Vege, TOSTrack – wgryź się, Chingu – Korean BBQ, Souvlaki Greek Truck, Viniversum, Krasnolód, Petits Fours, Browar wBrew i Etno Cafe.
Nie samym jedzeniem człowiek żyje
Oczywiście, wszystkich nas do Browaru Mieszczańskiego przyciągnie dobre jedzenie, serwowane przez uznanych szefów kuchni oraz – co nie jest bez znaczenia – przystępne i dostosowane do wielkości porcji ceny. Niemniej, to nie wszystko. Podczas trzech dni imprezy na wrocławian czekać będzie cała masa innych atrakcji:
• dobra muzyka, którą zaserwują wrocławscy artyści – podczas drugiego gastromiastowego weekendu zagrają: JJ Band feat. Alicja Janosz, Asia Kwaśnik, Bartek Deryło Trio oraz DJ Endless i DJ Skipless,
• warsztaty kulinarne (zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci) organizowane przez Studio Kulinarne Browar Mieszczański,
• atrakcje i pokazy kulinarne (np. pokaz przygotowania lodów za pomocą ciekłego azotu, czy składanie kolorowych makaroników z Petits Fours),
• atrakcje dla dzieci (w soboty i niedziele) – podczas pierwszego weekendu: „Muzyczne spotkania dla dzieci z Alicją Janosz”, dmuchańce (zamek „Jungle” – zabudowany „basen” z kulkami, dmuchana zjeżdżalnia „Piłka nożna” – w sam raz dla małych wielbicieli futbolu, dmuchany zamek z mini zjeżdżalnią „Scooby-Doo”, „Smok Połykacz” – zamek ze zjeżdżalnią), zabawy ze specjalistkami i animatorkami z „Rodzinkowo. Centrum Rozwoju i Wsparcia Psychologiczno-Pedagogicznego” i „Proporcja 4 KIDS” oraz z „Hi Kids Agencja Niań i Animatorów” (m.in. wielkie bańki, malowanie kredą na betonie, mini konkurencje, kolorowanie i zabawy przy stoliku, kreatywne budowle – klocki konstrukcyjne dla małych i dużych, dla odważnych: wyścigi rodzice kontra dzieci w spodniach olbrzyma, autoportret – malowanki na stretch'u),
• konsultacje z psychologiem dziecięcym,
• konsultacje z dietetykiem dziecięcym,
• leżaki.
Już za chwileczkę, już za momencik
W tym sezonie Gastro Miasto opanuje Wrocław jeszcze podczas sześciu letnich weekendów:
• 6, 7 i 8 lipca,
• 20, 21 i 22 lipca,
• 3, 4 i 5 sierpnia,
• 17, 18 i 19 sierpnia,
• 7, 8 i 9 września,
• 21, 22 i 23 września.
Według szacunków podczas każdego z tych weekendów przez Browar Mieszczański przewinie się około 10 000 miłośników dobrego jedzenia, fajnej nuty i relaksu na świeżym powietrzu.
Kiedy jemy i bawimy się
Zawsze w tych samych godzinach:
• w piątki: od 17.00 do 1.00,
• w soboty: od 12.00 do 1.00 (strefa dzieciakowa czynna jest do 22.00),
• w niedziele: od 10.00 do 19.00.
Szczegółowe informacje co do menu restauracji, atrakcji dla dzieci i wydarzeń muzycznych znajdziecie na profilu na fb: https://www.facebook.com/GastroMiastoWr/
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.