7 lipca we Wroclavii ruszają warsztaty kulinarne promujące zdrowy styl życia
Do końca roku w strefie Grand Kitchen Wroclavii zaplanowano 24 dni bezpłatnych warsztatów gastronomicznych. Każdy taki dzień to nie tylko warsztaty, ale także pokazy, degustacje oraz animacje ruchowe i plastyczne, a także konkursy przygotowane z myślą o najmłodszych. Jest to unikalne w swej skali działanie, które promuje edukację kulinarną wrocławian. Zajęcia adresowane są do osób w różnym wieku i o zróżnicowanych potrzebach: zarówno do dzieci z opiekunami, jak i dorosłych; do pasjonatów gotowania i smakoszy dobrej kuchni, jak i do osób zapracowanych, które mają mało czasu na przygotowanie wartościowego posiłku.
Działania na rzecz lokalnej społeczności
Cykl warsztatów kulinarnych to cześć realizowanej przez właściciela i zarządcę Wroclavii, firmę Unibail-Rodamco-Westfield, strategii o nazwie „Lepsze Miejsca 2030”. Strategia ta obejmuje m.in. długoterminowe działania mające na celu poprawę nawyków żywieniowych i stylu życia dzieci i młodzieży. – Jako grupa od 2016 roku realizujemy globalną strategię CSR, której długofalowym celem jest zmniejszenie emisji dwutlenku węgla o 50 proc., a także wspieranie lokalnych społeczności. Do końca roku we Wroclavii przeprowadzimy szereg warsztatów podnoszących wiedzę na temat zdrowego żywienia wśród młodych i starszych wrocławian. Przeprowadzenie zajęć powierzyliśmy m.in. ambasadorce strefy Grand Kitchen, Beacie Śniechowskiej oraz Fundacji „Szkoła na Widelcu” – mówi Małgorzata Woźniak, dyrektorka Wroclavii.
Nowy partner – Szkoła na Widelcu
Raz w miesiącu – tak jak dotychczas – pokazy w strefie Grand Kitchen Wroclavii prowadzić będzie Beata Śniechowska – ambasadorka tej strefy, mistrzyni kuchni, wielbicielka dań lokalnych i regionalnych. Nowością w programie imprez kulinarnych centrum są natomiast warsztaty współorganizowane przez fundację „Szkoła na Widelcu”. Uczestniczące w zajęciach dzieci w miłej atmosferze zgłębią wiedzę na temat przygotowywania pełnowartościowych posiłków oraz dobrego, zdrowego i naturalnego żywienia. – Razem z Fundacją „Szkoła na widelcu” od niemal 10 lat działamy na rzecz lepszego jedzenia w szkołach i przedszkolach, a także promujemy wiedzę na temat zdrowego odżywiania wśród dzieci, ich rodziców oraz nauczycieli i pracowników stołówek – mówi założyciel fundacji, Grzegorz Łapanowski, jeden z najbardziej znanych i cenionych polskich kucharzy.
Co miesiąc 4 ciekawe wydarzenia kulinarne
Plan warsztatów gastronomicznych realizowanych we Wroclavii w lipcu przedstawia się następująco:
07.07.2018 (sobota) – Warsztaty z fundacją „Szkoła na Widelcu”; temat: kuchnia wielkopolska;
14.07.2018 (sobota) – Super Food, czyli pokazy Beaty Śniechowskiej; temat: sezonowe owoce i warzywa, na słodko i wytrawnie;
21.07. 2018 (sobota) – Kuchnie świata, czyli pokazy kulinarne z udziałem szefów restauracji mieszczących się we Wroclavii; temat: kuchnia orientalna;
26.07.2018 (czwartek) – Dieta dla zapracowanych; temat: pożywne i zdrowe koktajle.
Aktualny harmonogram warsztatów oraz wszelkie niezbędne informacje znajdują się na stronie www.wroclavia.pl oraz http://wroclavia.grandkitchen.pl
Miejsce spotkań i rozrywki: Grand Kitchen, Cinema City, Fikołki
Warsztaty kulinarne odbędą się w ciekawie zaaranżowanej, przestronnej strefie Grand Kitchen Wroclavii. To miejsce, gdzie można się delektować najlepszymi potrawami z całego świata, serwowanymi przez międzynarodowe i lokalne restauracje. Grand Kitchen jest idealnym punktem dla miłośników dobrej kuchni, odpowiednim zarówno na wspólny rodzinny obiad, jak i spotkania biznesowe, czy towarzyskie. Gastronomia i rozrywka zajmują jedną piątą powierzchni Wroclavii. Oprócz Grand Kitchen na poziomie +2 Wroclavii znajduje się ponad 4 tys. m² całorocznych zielonych tarasów, a także jedyne w Polsce kino, które w 20 klimatyzowanych salach oferuje tak szerokie spektrum rozrywki (m.in. jedyną w mieście salę IMAX®) oraz sala zabaw dla dzieci – Fikołki.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.