Wołowina po sudecku kontra Fiakergulasch i Casserole

Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wrocławianom tak zasmakował ten sposób obchodów, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu. Wydarzeniu patronuje Robert Makłowicz.
Jak będzie wyglądać plan jubileuszowej dziesiątej edycji?
Współtwórcą Europy na widelcu był tragicznie zmarły w 2017 Piotr Bikont. Jemu zostanie poświęcony specjalny program festiwalu.
W trakcie imprezy odbędą się także warsztaty oraz spotkania z autorami książek kulinarnych. Główny dzień festiwalu to sobota, 2 czerwca. To właśnie w tym dniu szefowie kuchni dokonają prezentacji dań najbardziej charakterystycznych dla 10 krajów oraz jednego regionu – Dolnego Śląska.
O przysmakach do spróbowania z naszego regionu opowiada wrocławski szef kuchni Zbigniew Koźlik:
Europa na widelcu potrwa do 4 czerwca. W niedzielę odbędzie Piknik Wolności, a na poniedziałek zaplanowano Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.