Twierdza Smaków - I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej

Radio Wrocław | Utworzono: 2018-04-26 13:00 | Zmodyfikowano: 2018-04-26 13:00
Twierdza Smaków - I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej  -

Trzy dni degustacji zapomnianych dań, słodko-kwaśnych warsztatów i smakowitych wykładów. Zapraszamy na I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej „Twierdza smaków”. To pierwszy w historii Dolnego Śląska festiwal, podczas którego znawcy historycznych potraw i smaków zbiorą się w jednym miejscu, żeby odtwarzać i serwować tajemnicze, i często ekstrawaganckie, dania z przeszłości.

W programie m.in.

- wyjątkowe historyczne menu w zamku Czocha. Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu – przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich.
- warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci Julki Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior.
- osiemnastowieczna rekonstrukcja strusiego jaja Benedykta Beniowskiego. Melchior Wańkowicz skutecznie nabrał na tę dziwaczną potrawę swoich gości.
- kurczak we flaszy, czyli jedno z najdziwniejszych dań średniowiecza
- warsztaty rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru, wspólne pieczenie pierników
- kodeks dyplomatyczny dla początkujących – czyli warsztaty Joanny Mireckiej o eleganckim zachowaniu przy stole, trudnych potrawach, sztućcach oraz o tym, do czego przydają się koce.
- kuchnia rycerska ze kutasami, czyli średniowiecznymi hot-dogami, abulasta – jajecznicą na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią
- rosyjska kuchnia polowa Wielkiej Wojny 1914-1918 z nalewkami i samowarami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
- Sarmaci prezentują: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.

Przez trzy dni z uczestnikami festiwalu spotykać będą się znawcy dawnej kuchni, którzy opowiedzą o tajemnych recepturach, przybliżą antyczne wybryki kulinarne, zabiorą nas w czasy Zagłoby, opowiedzą o najsłynniejszych lodach Dolnego Śląska.

Mamy również konkurs na dolnośląskie ciasto historyczne – do wygrania 1000 złotych i miejsce w zamkowej karcie dań!

Organizatorzy: Fundacja Joanny Lamparskiej na Rzecz Ochrony Dziedzictwa Kulturowego „Projekt Historia”, Zamek Czocha
http://www.hotelewam.pl/czocha-atrakcje/festiwal-kuchni-historycznej
https://www.facebook.com/kuchniahistorycznafestiwal/

Patronat honorowy nad Festiwalem objął Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Pan Cezary Przybylski

Kilka słów o turystyce kulinarnej: Polacy coraz częściej tropią to, co smaczne zarówno w Polsce, jak i za granicą. Turyści interesują się także historią, ale oprócz wizyt w zabytkach, chcą jeszcze spędzić czas poznając lokalne zwyczaje, produkty regionalne, zasmakować czegoś zupełnie nowe. Właśnie turystyka kulinarna – zdaniem specjalistów – to coraz popularniejszy trend w polskiej i światowej turystyce. Jeżeli opowieści o kuchni połączyć z historią, powstaje niezwykle atrakcyjna oferta. Stąd pomysł na Twierdzę Smaków – Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej. Odtwarzanie dawnych potraw nie jest łatwe, ale przez to fascynujące. Zamek Czocha to jeden z najpiękniejszych zamków w Polsce. Zapraszamy!

TWIERDZA SMAKÓW – I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej w Zamku Czocha

1 maja 2018
DZIEDZINIEC GŁÓWNY
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 - 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler - Muskau.

KAWIARNA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 - 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano - pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler - Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem

FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 – 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach
Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00 (pokaz specjalny) , 13.00 (pokaz specjalny), 15.00, 17.00
11.00 POKAZ SPECJALNY! Nabijanie kurczaka do flaszy – pokaz przygotowania staropolskiej potrawy o dość kontrowersyjnym smaku.
13.00 POKAZ SPECJALNY! Rozbicie kurczaka we flaszy, degustacja
15.00 POKAZ SPECJALNY LEONARDA MARYNOWSKIEGO: Jajko Beniowskiego, czyli jak oszukać zmysły i z wielu jaj kurzych zrobić jedno strusie. Stara receptura z XVIII wieku!
Kuchnia Sarmacka
10.00 - 18.00
Agencja Eventów Historycznych "Sarmata" prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.

Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00 - 18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej

WERANDA RYCERSKA
Akademia Dobrej Formy Piernikarskiej - jedyne w Polsce warsztaty nauki tworzenia drewnianych form piernikarskich.
Godziny warsztatów: 10:00, 12:30, 15:00
Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy [email protected]

SALA KOMINKOWA
Słodko kwaśne –wykłady
11.00 – Michał Śmielak "Z Zagłobą przy stole" - o kuchni szlacheckiej, trunkach i toastach. Kompendium wiedzy, dla tych, którzy chcą zaimponować podczas domówki i nie tylko.
12.00 - Gościwit Malinowski „Kuchnia antycznego Rzymu” – jaka była kuchnia bez ziemniaków, pomidorów, papryki, kukurydzy i dyni, jak smakowały desery bez czekolady?
Przez cały festiwal w restauracji zamkowej do spróbowania antyczne mleko krojone.
13.00 Krzysztof Borda ,,Jak to armia maszeruje na brzuchu – czyli krótka historia kuchni polowej
Wiele wynalazków i udogodnień, stosowanych w życiu codziennym miało swoją genezę na polach bitewnych. Armie zawsze poszukiwały skutecznych środków konserwacji czy szybkiego przyrządzania żywności, stąd też np. żywność w puszkach, herbata w torebkach czy kuchenka mikrofalowa.
13.45 Grzegorz Mazur ”Compendium ferculorum - rekonstrukcja kulinarna kuchni dworskiej w Pałacu króla Jana III w Wilanowie”
14.15 Joanna Lamparska – „Kochanek, awanturnik i lody” – przygody księcia Pücklera – Muskau, którego nazwiskiem zostały nazwane najsłynniejsze lody w naszej części Europy.
Przez cały festiwal w restauracji i kawiarni zamkowej do spróbowania słynne lody księcia Pücklera.
15.00 Aleksandra Zaprutko – Janicka "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski"
HIT!!!
16.00 – 18.00 Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu. Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu.
Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.


2 maja 2018
RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 - 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce, aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler - Muskau.

KAWIARNA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 - 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler - Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem.

DZIEDZINIEC GŁÓWNY
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

11-00 – 16.00 WARSZTATY WYTWARZANIA OZDÓB Z MASY CUKROWEJ TRADYCJNYMI METODAMI – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!

FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 – 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach
Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00
Kuchnia Sarmacka
10.00 - 18.00
Agencja Eventów Historycznych "Sarmata" prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00 - 18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej
SALA KOMINKOWA
11.00 Aleksandra Zaprutko – Janicka „Okupacji o kuchni, czyli oni to naprawdę jedli!”
Znakomita autorka książek historycznych opowiada o tym, co jedli powstańcy w okupowanej Warszawie i jak radzili sobie ludzie w najtrudniejszych czasach. Będzie m.in. o herbacie z marchwi i prostej zupie kminkowej.
Zupa kminkowa dostępna przez cały dzień na stoisku Kuchni Rycerskiej Małgorzaty Bliskowskiej w zamkowej fosie

12.00 - 13.00 Julia Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – kuchnia historyczna dla dzieci
13.00 – 14.00 Leonard Marynowski – znany rekonstruktor kuchni historycznej opowiada o sosach i przyprawach z dawnych czasów. Po wykładzie degustacja!
14.00 Konkurs na ciasto warowne – prezentacja zgłoszonych deserów (GLORIETTA)
14.30 Joanna Mirecka – O obyczajności przy stole, a także o tym do czego przydaje się koc na eleganckim przyjęciu. Protokół dyplomatyczny w codziennym życiu.
Przydatne warsztaty rozpoznawania sztućców, scenariusze eleganckich przyjęć sztuka sadzania gości przy stole, kłopotliwe potrawy i eleganckie toasty.
16.30 Michał Śmielak "Śluby szlacheckie" - zwyczaje weselne i co trafiało na stół, poradnik dla tych, którzy może zechcą urządzić wesele w dawnym stylu.
18.00 OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NA CIASTO WAROWNE

3 maja 2018
DZIEDZINIEC GŁÓWNY
PIERNIKARNIA ŚLĄSKA - „żywe muzeum” tradycji regionu oraz manufaktura historycznych pierników - najsłodsza atrakcja województwa dolnośląskiego. Zapraszamy do samodzielnego tworzenia pierników!
PIEKARNIA ZAMKOWA – wypiek podpłomyków dla najmłodszych
11.00 – 16.00 WARSZTATY WYTWARZANIA OZDÓB Z MASY CUKROWEJ TRADYCJNYMI METODAMI – atrakcja dla dzieci, ale nie tylko! Dorota Boczyj uczy jak zrobić z lukru samochodziki, róże i pingwinki!
ROSYJSKA KUCHNIA POLOWA - Grupa Rekonstrukcji Historycznej Armii Imperialnej Rosji – „72 Tulski Pułk Piechoty” przygotowuje herbatę z samowara z konfiturami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.

RESTAURACJA ZAMKOWA
8.00 - 22.00
Zamkowa karta została wzbogacona na czas festiwalu o dania historyczne. Przez cały dzień zapraszamy m.in. na słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwną polewkę z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.

KAWIARNA ZAMKOWA NA DZIEDZIŃCU
12.00 - 24.00
Tylko dla łasuchów: ulubiony różano-pistacjowy torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau według oryginalnej receptury oraz inne przysmaki zamkowej cukierni. Do tego kawa, tradycyjna lub prosto z gorącej pustyni – z imbirem, cynamonem i kardamonem

FOSA ZAMKOWA
Kuchnia Rycerska Małgorzaty Bliskowskiej
10.00 – 18.00
Kuchnia od średniowiecza do XVIII wieku: jabłka smażone w piwie z chrzanem kutasy, pączki z szałwią, zupa z soczewicy, abulasta – jajecznica na jabłkach
Pokazy kuchni rycerskiej i kulinarne zabawy: godz. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00
Kuchnia Sarmacka
10.00-18.00
Agencja Eventów Historycznych "Sarmata" prezentuje zwyczaje i potrawy z XVI i XVII wieku. W karcie: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Kuchnia Polowa CK Armii i Legionów Polskich
10.00-18.00
Taborowe obozowisko wojskowe z I Wojny Światowej

SALA KOMINKOWA
11.00 Michał Śmielak - "Z Zagłobą przy stole" - o kuchni szlacheckiej, mieszczańskiej i chłopskiej, trunkach, toastach. Ile posiłków jadł szlachcic, a ile mieszczanin. Czy chłop w niedzielę jadał rosół? Ile trwało szlacheckie wesele? Czym Sobieski wznosił toasty i kto umarł z przejedzenia. Kiedy zaczęto używać noża i widelca i czy szlachcicowi przystoi kroić chleb? Kto i dlaczego pił piwo? Czy dzieci miały cukierki i kto wymyślił lody.
12.00 Julka Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior – warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci
13.00 Małgorzata Bliskowska - Historia bigosu, czyli jak zmieniały się potrawy w czasie wieków.
Znana rekonstruktorka i jej potrawy dostępne przez cały festiwal w Fosie Zamkowej

14.00 Krzysztof Borda „Historia samowara i herbaty w Rosji”
Poznacie nie tylko historię samowara, ale także karawan przemierzających pustynie Mongolii i wiele nieznanych faktów z czasów carskiej Rosji. Na stanowisku historycznym, dowiecie się także, co ma wspólnego but wojskowy z rozpalaniem samowara węglowego oraz będziecie mogli skosztować prawdziwego ,,czaju” z konfiturami.

15.00 Michał Śmielak „Ziemniaki po szlachecku - każdy głupi to kupi" - czy dania serwowane dzisiaj we wszelkiego rodzaju karczmach, zajazdach i zamkach mają coś wspólnego z czasami renesansu i baroku? Omawiane takie przykłady jak bigos, placki ziemniaczane, kaszanka, żur z podaniem oryginalnych receptur.


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.