TOP5 dolnośląskich potraw wielkanocnych [GŁOSOWANIE]
Głosowanie potrwa do soboty, 07 kwietnia do godziny 11.30. Codziennie można oddać głos. O zwycięstwie może zdecydować nota lub liczba oddanych głosów. System wylicza średnią z tych dwóch wartości i ustawia lidera na pierwszym miejscu. Głosy oddawane z adresów IP będących węzłami sieci TOR oraz serwerami proxy oraz głosy oddane przez roboty będą usuwane.
Jaja na wałbrzyskie sposoby
Święta Wielkanocne nieodzownie kojarzą nam się z jajkami. To tradycja, dodatek do potraw ale i ważny produkt sam w sobie. Bez jajek nie byłoby wielu smacznych potraw. Nie tylko świątecznych. Bez jajek nie było by cukiernictwa. Jajka to też naturalny sposób zagęszczania sosów, a co najważniejsze, możemy wykorzystać niemal każdą ich część. Żółtko, białko czy skorupki. Stworzymy więc zarówno sałatkę jak i jajka faszerowane czy po benedyktyńsku.
Posłuchaj:
Legnicki śledź z beczki
Śledzia przygotować można na wiele sposobów, bo ile gospodyń tyle przepisów. Jednak ciężko teraz zdobyć takiego prawdziwego z beczki, a ten ponoć jest najsmaczniejszy. W Wielki Piątek co roku na legnickim rynku mieszczki organizują nietypową akcję. "Chleb, śledź i grosz" - prawdopodobnie to najstarsza wielkanocna tradycja na Dolnym Śląsku. Około południa przed katedrą każdy potrzebujący może za darmo otrzymać śledzia z głową, bochenek chleba i groszówkę - czasem specjalnie wybijaną na tę okazję. Zwyczaj sięga XVI wieku i jest ściśle związany z Legnicą, ponieważ to właśnie tamtejsze zakony Benedyktynek i Kartuzów witały pielgrzymów takimi trzema darami.
Średniowieczną tradycję wznowiono 16 lat temu z inicjatywy Elżbiety Chucholskiej...
No i mieszkańcy regionu znów się prześcigają w sposobach przygotowania śledzia po legnicku.
Posłuchaj:
Zupa z serwatką z Niemczy
Po powrocie z rezurekcji bardzo ważnym daniem na Wielkanocnym stole była gorąca zupa. Siostry z Niemczy, Pani Stefania Nowacka i Zofia Jurek wspominają z rodzinnego domu zupę na serwatce.
Posłuchaj:
Żurek wrocławski
Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Dawniej żurek był potrawą spożywaną praktycznie codziennie przez cały okres trwania Wielkiego Postu. Znacznie różnił się od tego, jaki można spotkać na dzisiejszych stołach. Była to chudziutka zupa, która nie zawierała nawet grama mięsa, a do jej sporządzenia wystarczała żytnia mąka lub kawałek razowego chleba – produkty, których nie brakowało nawet w najbiedniejszych gospodarstwach.
Posłuchaj:
Święconka z makaronu z Przeworna
Święconka to potrawa serwowana podczas śniadania Wielkanocnego. W jej skład wchodzą wędliny poświęcone w Wielka Sobotę z dodatkiem makaronu i zapiekane.Pani Aleksandra Góral z Przeworna kultywuje rodzinne tradycje ze wschodu i jest to w jej domu obowiązkowa potrawa świąteczna
Posłuchaj:
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.