PUBLICYSTYKA: Jak długo jeszcze będziemy marnować żywność? [POSŁUCHAJ]
Skala jest naprawdę dość przerażająca. W Polsce w każdym roku marnujemy 9 milionów ton żywności i jesteśmy w europejskiej czołówce. Dane te po pierwsze nie są zbyt nowe - pochodzą jeszcze z ubiegłej dekady, a po drugie nie są zbyt ścisłe, bo ścisłe być nie mogą. Dlaczego? To wyjaśni się nieco później. W każdym razie 9 milionów ton żywności to rocznie na każdego z nas 235 kilogramów. Szacuje się, że czteroosobowa rodzina wyrzuca do kosza 200 złotych miesięcznie. Moglibyśmy tego uniknąć.
Mieliśmy mieć ustawę, która nakazywałaby dużym sklepom przekazywanie żywności, której one nie potrzebują już z różnych względów organizacjom charytatywnym. Niestety ta ustawa przygotowana w zeszłym roku, utknęła w senacie bo budzi niezadowolenie. Czy wszystkich zainteresowanych? Może nie, ale na pewno z różnych względów.
Gośćmi Filipa Marczyńskiego byli:
- Jan den Boer - UP
- Piotr Gluz - Bank żywności
- Olga Pawlikowska - blogerka
POSŁUCHAJ AUDYCJI:
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.