Wnuk Louisa Hardouina odwiedził Zamek Książ. Przywiózł podarunek
Przywiózł ze sobą drobny podarek. Pamiątkę po dziadku w postaci papierośnicy. To bezcenny dar - mówi Rafał Wiernicki, prezes Zamku Książ:
- Skromna papierośnica z herbami Hochbergów z dedykacją po francusku (...)
Papierośnica wkrótce stanie się częścią wystawy, ciekawą tym bardziej, że należała do człowieka dzięki któremu dziś możemy poznać nieznane dotąd szczegóły zamkowego życia codziennego.
Jak mówi Radiu Wrocław David Hardouin, poczuł, że warto, by pamiątka wróciła tam, skąd ją przywieziono: - W pewnym sensie zamknęło się koło historii (...)
Papierośnica jest prezentem, który Luis otrzymał w grudniu 1932 roku na pożegnanie z Książem od księżnej Clotilde. Jej wnętrze zdobi inskrypcja w języku francuskim. Zapisano tam podziękowania za 7 lat służby i doskonałego gotowania. Papierośnica stanie się częścią wystawy "Książ od Kuchni".
Wnuk kucharza rodu Hochbergów odwiedził zamek w towarzystwie trzech córek. Jedna z nich pracuje jako konsul Kanady w Meksyku.
- Kim był Louis Hardouin - autor niezwykłych zdjęć z Zamku Książ?
- Zamek Książ i 1500 nieznanych dotąd zdjęć [ZOBACZ]
David Hardouin jest kuzynem Jean Wessel, właścicielki kolekcji zdjęć autorstwa Louisa Hardouina. Nadwornego kucharza Hochbergów z latach 1909 - 1925. W ubiegłym roku dzięki współpracy naszego dziennikarza Michała Wyszowskiego oraz ówczesnego prezesa zamku Krzysztofa Urbańskiego i Mateusza Mykytyszyna z Fundacji Księżnej Daisy von Pless - udało się sprowadzić część z nich do Zamku. 14 lutego uroczyście otwarto wystawę "Książ od Kuchni" wzbogaconą o pierwsze fotografie przestrzenne, z którymi eksperymentował kucharz. W otwarciu uczestniczyła Jean Wessel.
Zdjęcia: Louis Hardouin
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.