W Legnicy karmią jak w średniowieczu!
Stołówka cieszy się dużym zainteresowaniem. Jednym z jej stałych klientów jest ks. prof. Bogusław Drożdż z Papieskiego Wydziału Teologicznego.
- To menu nie jest zbierane nie wiadomo skąd. To wszystko jest spisane - wiele tysięcy stron tekstu, które ona pozostawiła. Menu jest nie po to, by uciekać w grzech łakomstwa. Ona preferowała harmonijny styl życia, a harmonijny styl życia zawsze jest umiarem - podkreślił
W Jadłodajni - jak podkreśla dr Alfreda Walkowska - wszystkie posiłki przygotowywane są według receptur znalezionych w manuskryptach św. Hildegardy.
- Tutaj te dania są przygotowane z kontrolowanej uprawy orkiszu. Czyli orkisz jest w daniu, a potem już wybrane warzywa, owoce, czy na przykład dzisiaj jest mięso drobiowe, które u św. Hildegardy ma też swoje miejsce. A zatem orkisz jest w zupie, ale też pojawia się w drugim daniu - opowiada
Hildegarda z Bingen, zdaniem historyków, była najbardziej wszechstronnie utalentowaną kobietą w dwunastym wieku. To właśnie ją uznaje się za pierwszą kompozytorkę, ale również znana jest jako lekarka. Cztery lata temu została ogłoszona świętą.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.