Odnalazł recepturę i odtworzył średniowieczne piwo ze Strzegomia!
Białe piwo pszeniczne ze Strzegomia było prawdziwym hitem, zwłaszcza w XIV, XV i XVI wieku. Sprzedawane na terenie całego Śląska, m.in. w słynnej wrocławskiej piwnicy świdnickiej. W pewnym momencie zaczęto dodawać do niego glinkę leczniczą ze Strzegomia i sprzedawać jako piwo lecznicze.
Od wojny trzydziestoletniej produkcja piwa malała, w końcu stanęła, a przepis zaginął. - To, że udało się go znaleźć to efekt kilkunastu lat pracy i współpracy z wieloma archiwami. Udało się w archiwum czeskim – mówi Krzysztof Kaszub. Regionalista nie zdradza szczegółowego przepisu, mówi, że strzegomskie „białe” to umiejętna kompozycja jęczmienia, pszenicy oraz odpowiedniego szczepu drożdży.
Jego warzenie nie było proste, udało się za trzecim podejściem w lipcu. Piwo nie było sprzedawane, a cały projekt nie miał charakteru komercyjnego. - Mam nadzieję, że w przyszłości stanie się to naszym lokalnym trunkiem – podsumowuje Krzysztof Kaszub.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.