Szpitale od kuchni - w Radiowym Oddziale Ratunkowym

Elżbieta Osowicz | Utworzono: 2016-06-14 20:30 | Zmodyfikowano: 2016-06-14 20:32
Szpitale od kuchni - w Radiowym Oddziale Ratunkowym - foto.mat prasowe USK
foto.mat prasowe USK

Dziś sprawdzamy co jedzą pacjenci. Jak i gdzie powstają dla nich posiłki, co trafia na talerze. Zaproszeni do studia specjaliści opowiedzą o tym jak powinno się karmić chorych w różnych chorobach. Od 40 do 60 procent pacjentów trafia do szpitali w stanie niedożywienia. Potem są badania i operacje i chorzy dalej chudną. Co 5 chory onkologicznie umiera nie z powodu raka, ale właśnie niedożywienia. Jak mówi dr Anna Zmarzły z Poradni Żywienia Klinicznego we wrocławskim szpitalu przy Koszarowej warto też pamiętać o tym, że choroba nie musi oznaczać chudnięcia:

Chorzy w internecie dzielą się zdjęciami posiłków jakie otrzymują w szpitalach. Wiele z nich niestety jest prawdziwa, ale też dużo się zmienia na lepsze. Szpitale mają swoje kuchnie, jak np. ta należąca do Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego, albo korzystają w firm zewnętrznych. szpital wojskowy we Wrocławiu miał kiedyś własną rzeźnię, szpital w Zgorzelcu ma swój ogródek, w którym uprawiane są warzywa do szpitalnej kuchni. 

Sprawdzamy także szafki pacjentów, które czasami przypominają małe sklepiki. Co rodzina może przynosić choremu do szpitala, to zawsze trzeba skonsultować przypominają specjaliści.

 POsłucha

Posłuchaj całej audycji

 


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.