Filmy i jedzenie: Culinary Connection
Wrocław odwiedzą cenieni na całym świecie: Aizpea Oihaneder z prestiżowej restauracji Xarma oraz Ruben Trincado z restauracji Mirador de Ulia, wyróżniony gwiazdką przewodnika Michelin. Baskijscy kucharze zaprezentują różnorodność i bogate tradycje kulinarne swojego regionu, a Polacy przekonają gości o potencjale kulinarnym drzemiącym na Dolnym Śląsku. Zaproszeni goście poprowadzą prezentacje branżowe i spotkają z widzami na seansach i podczas wspólnych wieczorów przy stole.
Okazją do wspólnego świętowania Culinary Connection będzie także wystawa reporterskich zdjęć z Kraju Basków autorstwa Jakuba Szafrańskiego. Dzięki nim udamy się w podróż po regionie, który słynie nie tylko z największej liczby gwiazdek Michelin przypadających na jednego mieszkańca, ale i pięknych górskich krajobrazów, cudownej lazury na La Conchy, słodkich jak miód czereśni i słynnych pintxos.
W obszarze sztuk wizualnych pozostaniemy dzięki instalacji artystycznej Tomasza Hartmana, jednego z pomysłodawców wrocławskiego Food Think Tanku. Nie zdradzając za wiele, możemy powiedzieć, że jej celem będzie zaprezentowanie zupełnie innego spojrzenia na produkty, jedzenie i to, co znajduje się na naszych stołach.
Więcej informacji i program dostępny TUTAJ
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.