Groźny barszcz i trujące tuje (PORADNIK)
Filip Marczyński |
Utworzono: 2016-05-13 13:12 | Zmodyfikowano: 2016-05-13 13:12
fot. Popadius - Wikipedia
prof. Krzysztof Matkowski
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Barszcz Sosnowskiego nie jest naszą rośliną rodzimą, lecz został do Polski sprowadzony celowo. Jako roślina niezwykle szybko rosnąca, miał stanowić bazę pasz dla zwierząt, głównie dla krów. Przybył z ówczesnego ZSRR i został. Rzeczywiście zawiera związki silnie drażniące i może być niebezpieczny, ale głównie w przypadku silnej reakcji alergicznej. Jeśli się poparzymy należy po prostu zmyć skórę wodą. Jeśli pojawia się wysypka, należy bezwzględnie skontaktować się z lekarzem.
Więcej o Barszczu do posłuchania.
1. Barszcz Sosnowskiego.
2. Trujące tuje
3. Kłopoty z porzeczkami.
Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Zobacz także