Gramy, radzimy i... grillujemy [PORADNIK]
Podstawowe zasady:
- Nie grillujemy na skrawkach mebli, makulaturze, plastikach. Najlepiej uzbroić się w dedykowany węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych (iglaki podczas spalania wydzielają rakotwórcze substancje)
- Nie kładziemy bezpośrednio na ruszt potraw zawierających tłuszcz, ponieważ skapuje na rozżarzone węgle i ulega spalaniu, podczas którego powstają szodkliwe substancje. Używamy aluminiowych tacek lub folii.
- Nie jemy spalonych, zwęglonych części jedzenia i nie przypalamy często
- Mięso kroimy w chude plastry żeby nie wymagało długiej obróbki termicznej. Wtedy zachowuje swoje wszystkie składniki odżywcze
- Warzywa grillujemy krótko
- Wybieramy chude mięso lub ryby. Zawijamy je w folie aluminiową, ale lekko uchylamy, żeby się nie gotowało
- Nie korzystamy ze sklepowych marynat i przypraw. Warto przeczytać skład i zrobić je samemu w domu.
- Przygotowując sosy zastępujemy śmietanę i majonez jogurtem naturalnym. Zdrowe i pożywne są na przykład tzatzyki
- Kwaśne marynaty sprawią, że twarde mięso takie jak jagnięciona stanie się delikatne i soczyste
- Twarde warzywa takie jak cukinia, kabaczki, czerwone papryka i cebula najlepiej zapeklować.
Początek rozmowy o 14:30. Zapraszamy!
Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.