Gramy i radzimy - co dziś w programie?
Dziś w Poradniku Zdrowego Stylu Życia pod lupę bierzemy co jedzą najmłodsi mieszkańcy Dolnego Śląska. Gościem Martyny Czerwińskiej będzie pomysłodawczyni oddolnej inicjatywy rodziców, którzy sprawdzają menu we wrocławskich żłobkach i przedszkolach i jeśli wołają o pomstę do nieba - starają się je zmienić.
Jak się okazuje interweniować trzeba coraz rzadziej. Akcja rodziców ruszyła 2 lata temu i dziś da się już odczuć jej efekty. Z wielu jadłospisów zniknęły parówki, pasztety i makarony z śladową ilością twarogu za to masą cukru. Udało nam się też namówić Departament Edukacji, by w porze obiadowej nie serwować dzieciom słodkich potraw, na przykład naleśników z dżemem. "To można podać na podwieczorek" - tłumaczy Emilia Chmura.
Przedszkola i żłobki są ograniczone ekonomiczne, a płatki jaglane, czy olej kokosowy kosztują, ale kiedy rodzice uzyskali dostęp do faktur i przetargów na posiłki dla dzieci okazało się, że jest gdzie zaoszczędzić. Wiele przedszkoli bazuje latem na mrożonkach. A przecież świeże truskawki w lipcu są tańsze. Jeśli przestudiujemy dokładnie listę zakupów i produktów, na jakich bazują stołówki czy firmy cateringowe może się okazać, że takich absurdów jest więcej - dodaje mama 3 dziewczynek.
W dzisiejszym programie dowiemy się także co zrobić gdy mamy w domu niejadka, jak podać soczewicę żeby zniknęła z talerza i dlaczego zamiast syropów i tabletek z witaminami warto serwować dzieciom kapustę kiszoną. Początek o 14:30.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.