Śledzik, czyli zapusty poprzedzające Wielki Post
fot. Wikipedia Commons
Jutro środa popielcowa, dlatego oblężone dziś były sklepy rybne. Sprzedawcy zaopatrzyli się podwójnie w korzenne, wiejskie i matiasy, bo w końcu to właśnie śledzie w tym okresie są najbardziej popularnym daniem. A jak przygotować je tak żeby pozwoliły nam zapomnieć o poście? Zapytaliśmy klientkę jednego z wrocławskich rybnych:
Jak twierdzą sprzedawcy dobry rybny musi mieć przynajmniej kilka tradycyjnych rodzajów. Dodają, że są gotowi na najbardziej wybrednych klientów:
Środa popielcowa to w kościele katolickim pierwszy dzień 40-dniowego postu, który zakończy się świętami Wielkiej Nocy.
Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.