Warsztaty WyCAPany Duet

Radio Wrocław | Utworzono: 2016-02-04 11:20 | Zmodyfikowano: 2016-02-04 11:21
Warsztaty WyCAPany Duet - mat. prasowe
mat. prasowe

Z miłości do mąki i wody oraz prostych dodatków powstało pewne lutowe święto - mowa o Międzynarodowym Dniu Pizzy, który przypada na dziewiąty dzień tego miesiąca. 

Pizza tradycyjnie pochodzi z Włoch, czyli również kraju, w którym zrodziła się idea slow food

Ale proste placki z wody, mąki oraz zakwasu lub drożdży z dodatkami pieczone były jak świat długi i szeroki. W naszej kulturze bliskim bratem pizzy jest podpłomyk. Zainspirowana tymi ponadczasowymi i nieskomplikowanymi wypiekami ekipa Slow Food Youth Wrocław zaprasza na warsztaty WyCAPany Duet, podczas których uczestnicy zrobią ciasto z zaczynu, przygotują dodatki oraz upieką włoską pizzę i polski podpłomyk.

Do wypieków zostaną użyte slowfoodowe, regionalne produkty, m.in.:

  • mąka z lokalnego młyna w Jordanowie Śląskim
  • warzywa z gospodarstwa w Milejowicach
  • sery krowie z Krzeszowa i Gór Sowich
  • sery kozie łomnickie
  • śmietana z Międzyborza
  • ekologiczne przyprawy
  • regionalne wędliny

Warsztaty WyCAPany Duet odbędą się 7.02 o godz.13.00, w bistro OdKoochni przy ul. Oleśnickiej 7A.

Wydarzenie WyCAPany Duet wchodzi w cykl imprez promujących CAP, What's cooking?. Jest to międzynarodowy projekt informacyjny dotyczący Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej na lata 2015-2020. Slow Food Youth Wrocław jest reprezentantem i organizatorem, odbywających się w ramach projektu, wydarzeń na terenie Polski. Finał projektu zaplanowany jest na 9 kwietnia 2016 roku. Do tego czasu organizacja eksploruje i prezentuje, jak ważnym aspektem jedzenia jest krótka droga produktu od producenta do konsumenta.

Więcej informacji na stronie projektu:

http://www.capwhatscooking.eu/pl


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.