Wrocław: Trwa festiwal Europa na Widelcu

| Utworzono: 2015-05-25 20:22 | Zmodyfikowano: 2015-05-25 20:44
Wrocław: Trwa festiwal Europa na Widelcu - fot. smakiwroclawia.pl
fot. smakiwroclawia.pl

Największa kulinarna impreza w Polsce po raz 7. we Wrocławiu. Nie zabraknie przysmaków z całego kontynentu, ale też regionalnych produktów. W tym roku królować mają ryby, szparagi, truskawki, a nawet rzodkiewki. Do tego konkursy oraz kulinarne pokazy, między innymi Roberta Makłowicza. Prezydent Rafał Dutkiewicz przygotował dla gotujących wrocławian niespodziankę. - Każdy może zaprezentować swój przepis, a najlepsze trafią do kulinarnej książki, która wydamy w ramach obchodów ESK i Światowej Stolicy Książki - mówi Dutkiewicz:

Wielką atrakcją w tym roku jest możliwość zjedzenia kolacji w powietrzu. Jak to możliwe? - opowiada Marta Pokorska z Dinner in the Sky:

Czego będzie można skosztować? W menu znajdą się m.in. angielska Cheddar Cheese Soup, czyli kremowa zupa z serem Cheddae oraz Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną, z Belgii przywędruje Boulet a’la Liégeoise (klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege i Éclairs au chocolat (eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym), a z chorwacji m.in. Pačja prsa sa kašom, czyli pierś kaczki z kaszą jęczmienną (całe menu TUTAJ).

Program Europy na Widelcu 2015

3-7 czerwca

Jarmark potraw i produktów regionalnych i Targi książki kulinarnej „Książka na widelcu

5-6 czerwca

5 czerwca – Dzień dolnośląski
Prezentacja produktów oraz potraw regionalnych, takich jak: ryby słodkowodne, zioła, szparagi, rzodkiewka i truskawki.

6 czerwca – Europejska biesiada
Krajem przewodnim jest w tym roku Chorwacja. Na scenie wystąpi Tomislav Goluban oraz śpiewak Josip Butorac z regionu Kvarner. Muzeum z Zagorje zaprezentuje widowisko „Bitwa o przeżycie”.

W programie biesiady m.in.:

  • parada kucharzy,
  • pokazy kulinarne Roberta Makłowicza,
  • warsztaty pieczenia chleba,
  • zabawy dla dzieci,
  • opowieści ichtiologów,
  • fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych,
  • konkursy na scenie,
  • rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych,
  • VII Wrocławski Turniej Nalewek,
  • Koncerty zespołów: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.

Imprezy towarzyszące

5 czerwca – Laboratorium smaku
Spotkanie warsztatowo-degustacyjne poświęcone nalewkom domowym. Poprowadzą je mistrzowie polskich nalewek – Hieronim Błażejak i Zbigniew Sierszuła. Warsztaty są bezpłatne. Obowiązują zapisy, szczegóły tutaj.

5 czerwca – Konferencja na temat modnych diet
II konferencja popularno-naukowa pt. „Czy diety cud czynią cuda? – modne diety z kuchnią dolnośląską w tle”, dobędzie się w Sali Sesyjnej Rady Miejskiej, Sukiennice 9, w godzinach 13.00–16.00.

Wyznawacz
5 czerwca na wrocławskim rynku stanie „Wyznawacz”, w którym można zostawić wszystkie swoje grzeszki kulinarne. Wyznawacz będzie czynny w godzinach 16.00–20:00.

Fotobudka|
5 i 6 czerwca od 13.00 do 18.00 na Rynku pojawi się fotobudka, w której będzie można bezpłatnie sfotografować się z sezonowymi warzywami i owocami.

Działania magazynu „Kocioł”: Wróżba z „Kotła”, zabawy dla dzieci i broszura
5 i 6 czerwca Redakcja Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego „Kocioł” przygotowała akcję „Wróżba z Kotła”. Osoby, które zrobią sobie zdjęcie z papierową wróżbą na terenie festiwalu, a następnie udostępnią je na Instagramie lub Facebooku z hashtagiem #EuropaNaWidelcu, otrzymają specjalne gadżety. Wszystkie zdjęcia z akcji będzie można na bieżąco śledzić na stronie internetowej magazynu Kocioł. „Kocioł” przygotował również niespodziankę kulinarną. W trakcie trwania festiwalu rozda broszury z przepisami na obiad na 4 pory roku.

5-6 czerwca: Festiwal Piwa w Browarze Mieszczańskim
Otwarta strefa piwna w Browarze Mieszczańskim. W programie prezentacja kilkuset piw Europy oraz piw z polskich browarów rzemieślniczych, regionalnych, minibrowarów i browarów restauracyjnych. Odwiedzających Browar nakarmią wrocławskie foodtrucki m.in. Taho, Bratwursty, Bud-K, Happy Little Truck.

5–7 czerwca Podniebna restauracja na placu Solnym|
Przez trzy dni w samym sercu Wrocławia na placu Solnym stać będzie platforma Dinner in the Sky. Dla gości podniebnej restauracji szefowie kuchni przygotowują specjalne menu.


Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~TESCO górą2015-06-02 23:05:48 z adresu IP: (188.146.xxx.xxx)
Bardzo się cieszę, że będzie Pan Makłowicz, który gotuje wszystko na produktach najwspanialszego marketu na świecie czyli TESCO