Odkryli związki, które pomagają w walce z zakwasami
Dwa zespoły badawcze z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego otrzymają w tym roku wyróżnienia NOT-u za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki. Nagrodę I-go stopnia dostanie grupa kierowana przez profesora Wiesława Kopcia. Wyodrębniliśmy z mięsa wołowego dipeptydy, czyli składniki charakteryzujące się wysoce prozdrowotnym działaniem - wyjaśniał w wywiadzie dla Radia Wrocław szef nagrodzonego zespołu.
Związki wyodrębnione przez naukowców z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, po pierwsze opóźniają wystąpienie zakwasów, po drugie przyśpieszają regenerację organizmu już po wystąpieniu tych dolegliwości. Wiesław Kopeć podkreśla, że dipeptydy odgrywają też dużą rolę w ochronie naszego zdrowia.
Dipeptydy opóźniają też procesy starzenia komórek. Przeciwdziałają takim schorzeniom, jak choroba Alzhaimera czy choroba Parkinsona.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.