DRJ: Karp w Dolinie Baryczy
To nie nowość. Co roku z początkiem jesieni Milicz świętuje. Odłowy na Ostoi organizowane są od 2000 roku. Impreza jednak ewoluuje. Przybywa mieszkańców regionu i turystów, którzy mogą obserwować tradycyjne odławianie ryb. To nie jedyne atrakcje. Wszyscy mogą spróbować lokalnych produktów, w tym przyrządzanego na wiele sposobów karpia, zakupić miód, ciasta, chleby, jabłka, orzechy, suszone kwiaty i rękodzieło, posłuchać lokalnych zespołów muzycznych. Ten kto odwiedzi tę część Dolnego Śląska odjeżdża stąd zakochany. Niezwykły klimat Ostoi, położonej między stawami i milickimi lasami, sprawia, że chce się tu wracać tuż po wyjeździe.
Do tego klimat imprezy jest wyjątkowy. Większość uczestników wraca tu każdego roku, podkreślając, że to impreza inna niż wszystkie. Głównym bohaterem Ostoi jest karp milicki, którego można próbować w otoczeniu lasów i stawów wśród znajomych i przyjaciół. Ważni są również producenci i usługodawcy z „Doliny Baryczy”. Podczas Odłowów odbyły się również m.in. pokaz kulinarny, konkurs wiedzy o Dolinie Baryczy, projekcja filmu o atrakcjach turystycznych, rodzinny konkurs o regionie, były występy artystyczne. Dopisała też aura. Do późnego popołudnia było bardzo słonecznie i ciepło.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.