Ale pyszności! Oto nasze kulinarne dziedzictwo
Wojewódzki konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" rozstrzygnięte. Jurorzy oglądali i próbowali prezentowane przez producentów z Dolnego Śląśka produkty i przyznali nagrody oraz wyróżnienia w czterech kategoriach. Specjaliści nominowali też regionalne wyroby do konkursu ogólnopolskiego.
Do konkursu napłynęło ponad sto zgłoszeń, komisja wybrała 50 z nich. Warunków było kilka - produkt musiał być m.in. regionalny i zdrowy. Jurorzy próbowali wystawionych produktów i po burzliwych obradach zdecydowali o nagrodach i wyróżnieniach.
Docenili między innymi konfiturę z orzechów włoskich, nalewkę malinową, luksusowe szparagi marynowane i perlicze jaja. 5 spośród prezentowanych produktów nominowano do dolnośląskiej nagrody Parła 2014 - na tej liście jest między innymi żytni piernik z Oleśnicy i twarożek z Góry. W kategorii potraw nominowany został udziec jagnięcy z muflona.
TUTAJ znajdziesz listę nagrodzonych, wyróżnionych i nominowanych.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.