Freeganizm: Śmietniki źródłem jedzenia
Komisja Europejska wyliczyła, że mieszkańcy krajów Wspólnoty wyrzucają do śmieci 89 milionów ton jedzenia rocznie.
W krajach zachodnich skala marnowania jest większa wśród konsumentów. W Polsce dane Eurostatu jako jej główne źródło wskazują branżę spożywczą. Według danych Komisji w Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton jedzenia.
Wrocławscy freeganie (zwani też kontenerowcami) przekonują: To, że żywność jest wyrzucana do śmieci, nie oznacza, że nie nadaje się do spożycia. I dlatego przeszukują śmietniki, skwery, parki, ławki, by znaleźć produkty, z których jeszcze można skorzystać. Najczęściej dotyczy to towarów wyrzucanych przez hipermarkety z powodu uszkodzonego czy brudnego opakowania, ale nie tylko:
W Polsce do wyrzucania żywności przyznaje się 30 proc. badanych. Produkty, które marnujemy najczęściej: pieczywo, warzywa i wędliny.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.