DRJ: Dożynki w Jaworze
Sobotnie targi zdominowały zespoły ludowe i konkurs folklorystyczny "Od ziarenka do bochenka". Dzięki niektórym występom można było dowiedzieć się jak powinien wyglądać tradycyjny wypiek chleba i poznać różnicę w nazewnictwie różnych części cepa (służący do trzymania dzierżak i wykorzystywany do bicia bijak połączone są kapicą, zwaną też przez niektórych gackiem). Wszystkie ludowe mądrości trafiały wprost na antenę Radia Wrocław dzięki Dolnośląskiemu Rozkładowi Jazdy.
Na zielonych terenach Ośrodka "Jawornik" poznaliśmy też najlepszych piekarzy w kraju. Tytuł Piekarza Roku 2010 w kategorii dużych piekarni uzyskał Eugeniusz Głodowski z Lęborka. Wśród małych piekarni wyróżniono radomską piekarnię Fogiel&Fogiel. Wyróżnienie odebrał Tadeusz Fogiel.
Wieczorną zabawę wypełnionym chlebami Dolnoślązakom umilali Zakopower i 2 plus 1.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.