DRJ Karpacz
Dopisali kucharze i goście, nawet pogoda, która w ostatnich dniach bywała różna stanęła na wysokości zadania. Było ciepło i słonecznie. Impreza zorganizowana przy restauracji Dwór Liczyrzepy przerodziła się w prawdziwy piknik.
6 drużyn kucharskich walczyło o nagrody, w jednym z konkursów decydujący głos mieli goście festiwalu. Kupując żeton za 5 złotych dostawało się danie, a jednocześnie oddawało głos na zespół kucharzy.
Od początku było widać, że faworytkami są panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Podgórzyna, bo to do ich stoiska ustawiła się najdłuższa kolejka. Zdanie gości podzieliło także profesjonalne jury, które doceniło piróg z ciasta drożdżowego pieczony w głębokim oleju. Inni kucharze popisywali się bardziej wykwintnymi daniami (jagnięcina z jarzębiną), ale przekroczyli ustalony budżet.
Na deser były przepyszne ciasta, między innymi z jagodami (zbieranymi o poranku w okolicznych lasach). Impreza była również dobrą okazją do prezentacji lokalnych i regionalnych produktów. Były stoiska z miodami np. z pokrzywą czy maliną, nalewki z sosny czy bzu oraz powstające w Trzcińsku koło Janowic Wielkich najprawdziwsze pierniki. Dzieci mogły je lukrować osobiście, wedle swojej fantazji. Na innym stoisku można było czerpać papier, na jeszcze innym filcować wełnę.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.