DRJ w Górach Sowich
W niedzielę w Dzierżoniowie spotkali się miłośnicy kolarstwa, turystyki, a także grillowania. A to wszystko w trakcie TRAKT-u, czyli Terenowego Rajdu Amatorów Kolarstwa i Turystyki. Wynik sportowy i miejsce na mecie tym razem nie były najważniejsze.
Chodziło przede wszystkim o propagowanie aktywnego trybu życia i okazję do pokonania malowniczych szlaków Kotliny Dzierżoniowskiej. W sumie na trasy rowerowe i piesze wyruszyło prawie tysiąc turystów i kolarzy. Wybór konkurencji i dystansów był spory.
Od 5-kilometrowego spaceru Traktem Smoka do 100-kilometrowej rywalizacji na rowerach. Na dwóch kółkach rywalizowano aż na siedmiu dystansach. A że Dzierżoniów kolarstwem stoi, chętnych do rowerowych przejażdżek nie brakowało. Wśród uczestników TRAKT-u oprócz amatorów pojawili się zawodowi sportowcy, politycy i działacze. Swoich sił na 40-kilometrowej trasie próbował m.in. prezes Dolnośląskiego Związku Kolarskiego Bogdan Rzepka.
Start usytuowano na dzierżoniowskim Rynku. Kolarze i piechurzy finiszowali na terenie miejscowego OSIR-u. To właśnie tam zaplanowano ostatni akcent imprezy - tym razem sportowo-kulinarny. Były nim Otwarte Mistrzostwa Dzierżoniowa w Grillowaniu.
Rywalizacja miała charakter międzynarodowy, bo wśród startujących ekip pojawili się goście z Czech. Tym razem kluczem do sukcesu, oprócz walorów kulinarnych, okazało się doświadczenie. Tytuł mistrzów grilla wywalczył dwuosobowy zespół Uniwersytetu III Wieku z Dzierżoniowa.
Romualda Skiba i Jan Ozga uznanie jurorów zdobyli grillowanym pstrągiem, zaś sympatię widzów zaskarbili sobie dzięki barwnym i fantazyjnym meksykańskim strojom. Po werdykcie uczestnicy Terenowego Rajdu Amatorów Kolarstwa i Turystyki w Dzierżoniowie oraz kibice mogli do woli kosztować wszystkich grillowanych potraw konkursowych.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.