Polacy kochają pizzę! (Raport)
I mimo upływu lat, wciąż cieszą się ogromną popularnością. Bo pizza nadal jest jednym z najczęściej zamawianych dań w Polsce.
"Podwójną porcję sera poproszę"
Z raportu przeprowadzonego przez pizzaportal.pl wynika, że najchętniej komponujemy składniki pizzy sami albo modyfikujemy poszczególne pozycje. Z kolei z dostępnych w oryginalnym zestawie wybieramy najczęściej Capricciose (ok. 8%), Margheritę (ok. 6%) i Pepperoni (ok. 5%).
34,13 cm
Wielkość ma znaczenie? I tak i nie. W każdym razie z raportu wynika, że średnia wielkość pizzy Capricciosa ma 34,5 cm. Największą zjemy w Białej-Podlaskiej (42,5 cm), a najmniejszą w Sosnowcu (31 cm). We Wrocławiu możemy liczyć na mniej więcej 34 cm średnicy. Czyli w normie.
Najdroższy Sosnowiec i Warszawa
Średnio najwięcej za Capricciosę zapłacimy w Sosnowcu i Warszawie - ok. 25 zł. Najtaniej zjemy w Rumii - ok. 15 zł. Wrocław także nie należy do najtańszych miast. By zjeść w stolicy Dolnego Śląska musimy zapłacić ok. 22 zł.
Przede wszystkim weekend
Najczęściej Polacy zamawiają pizzę w piątki i soboty. Z kolei poniedziałek jest dniem o najniższym wskaźniku sprzedaży.
Pieczarki rządzą
Poza sosem pomidorowym, serem i przyprawami najczęściej na pizzy sięgamy po pieczarki. Powodzeniem cieszy się też salami, szynka, cebula i papryka. Najrzadziej wybieramy brokuły i kapary.
Na koniec sos czosnkowy
Jak się okazuje, pizza bez sosu to nie pizza. Polacy przede wszystkim stawiają na ten o smaku czosnkowym (55%). Chętnie sięgamy także po pomidorowy (17%), chilli (8%) i majonezowy (5%).
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.