Sprawdź, jak zrobić pączka!
Półki cukierni wprost uginają się dziś od ciężaru słodkości. Obok najbardziej popularnych, wspomnianych już pączków z nadzieniem różanym, cukiernicy prześcigają się w wymyślaniu innych ciekawych smaków.
Prym wiodą także pączki z budyniem, ajerkoniakiem czy też nadziewane czekoladą.
A jak samemu zrobić pączka?
Musimy posiadać:
60 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
6 jaj
1/4 l mleka
5 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
50 dag marmolady
cukier puder
olej do smażenia
Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olej, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę. Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną, smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.