Sprawdź, jak zrobić pączka!

Marta Kliber | Utworzono: 2012-02-16 08:47 | Zmodyfikowano: 2014-05-01 00:12
Sprawdź, jak zrobić pączka! - Fot. Marta Kliber
Fot. Marta Kliber

Półki cukierni wprost uginają się dziś od ciężaru słodkości. Obok najbardziej popularnych, wspomnianych już pączków z nadzieniem różanym, cukiernicy prześcigają się w wymyślaniu innych ciekawych smaków.

Prym wiodą także pączki z budyniem, ajerkoniakiem czy też nadziewane czekoladą.

A jak samemu zrobić pączka?

Musimy posiadać:

60 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
6 jaj
1/4 l mleka
5 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
50 dag marmolady
cukier puder
olej do smażenia

Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olej, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę. Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną, smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.