Jak przechowywać jedzenie? Czy święta mogą być jarskie? Rozmawiamy o żywności

Miłosz Stępień, DP | Utworzono: 2024-12-25 10:04 | Zmodyfikowano: 2024-12-25 10:10
Jak przechowywać jedzenie? Czy święta mogą być jarskie? Rozmawiamy o żywności - Prof. Danuta Figurska-Ciura radzi, jak nie marnować jedzenia w święta. Fot. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Prof. Danuta Figurska-Ciura radzi, jak nie marnować jedzenia w święta. Fot. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

W święta marnujemy bardzo dużo jedzenia. Jak to zmienić?

Według badań w okresie świątecznym wyrzucamy nawet ponad 60 tysięcy ton żywności w ciągu tygodnia. To aż 30 procent więcej, niż w pozostałych okresach w roku. Jak przechowywać jedzenie, by go nie marnować, mówi prof. Danuta Figurska-Ciura z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu:

- Zabezpieczajmy ciasta przed wysychaniem, a te, które nie muszą być w lodówce, przechowujmy w odpowiednich warunkach. Pierniczki czy inne produkty warto trzymać w szczelnie zamkniętych, metalowych lub plastikowych pojemnikach. I postarajmy się nie zrobić za dużo jedzenia.

Warto pamiętać, że nasze babcie były mistrzyniami w niemarnowaniu jedzenia. Prof. Figurska-Ciura podkreśla, że dziś, mając dostęp do obfitości produktów, tracimy umiejętność ich doceniania:

- One nie marnowały, bo często brakowało różnych produktów. My mamy tego pod dostatkiem, ale czasami tej żywności nie doceniamy. Nie szanujemy tego, że w jej wyprodukowanie ktoś musiał włożyć sporo energii – od rolnika poprzez przetwórcę do osoby, która serwuje nam to na stół.

Warto wziąć przykład z poprzednich pokoleń i znaleźć sposoby na kreatywne wykorzystanie resztek. Dzięki temu święta będą nie tylko smaczne, ale i bardziej odpowiedzialne.

Zobacz także: Święta na kredyt czy planowane z wyprzedzeniem? Zapytaliśmy ekonomistę i wrocławian

Świąteczna rozmowa o żywności

Reporter Radia Wrocław Miłosz Stępień rozmawiał z prof. Figurską-Ciurą także o tym, jak świadomie planować zakupy, aby święta były nie tylko smaczne, ale też bardziej przemyślane:

00:00
00:00

Prof. Danuta Figurska-Ciura opowiadała także o tym, czy warto odchudzić świąteczne menu i jak poprawić trawienie w tym wyjątkowym czasie:

00:00
00:00

Miłosz Stępień pytał także, czy święta mogą być jarskie, a jednocześnie pełne smaku i tradycji? Posłuchajcie, jak przygotować świąteczne dania w wersji roślinnej oraz jak dobierać jakościowe zamienniki:

00:00
00:00

Przeczytaj także: Jak zaplanować Wigilijną kolację, by nie trafić na SOR? Posłuchaj rad ekspertów


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.