Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie

Julia Poniatkowska, BT, mat. prasowe | Utworzono: 2024-10-16 07:43 | Zmodyfikowano: 2024-10-16 07:58
Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie - zdjęcie ilustracyjne pixabay.com
zdjęcie ilustracyjne pixabay.com

W Polsce większość żywności wyrzucają osoby prywatne. "Kupujemy za dużo, a potem to wyrzucamy. W Polsce 5 milionów ton żywności rocznie trafia do kosza na śmieci. Z czego 60% gospodarstw domowych, właśnie wyrzuca żywność, więc, jakby, podnoszenie świadomości. Przyglądamy się temu, co mamy w lodówce i do tego dopasowujemy nasz jadłospis" - mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska z Urzędu Miasta Wrocławia:

Część jedzenia udaje się przechwycić. "Prowadzimy kuchnię interwencyjną i z tych nadwyżek, myśmy w ciągu ostatnich 2 lat przygotowali prawie 130 tysięcy posiłków i wydaliśmy na terenie Wrocławia i okolic. Osobom, które znalazły się w bardzo trudnej sytuacji materialnej. I mówimy tutaj o kilkudziesięciu tonach uratowanej żywności" - mówi dr Wojciech Tycholiz z Fundacji Mniej Więcej.

Oprócz fundacji instytucjami, które przyjmują niepotrzebna nam już jedzenie są Banki Żywności. Według szacunków rocznie polskie gospodarstwa domowe, z powodu wyrzucania żywności, tracą 5-6 tysięcy złotych.

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności 

Aż czterech na pięciu Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia 2024" na temat skali marnowania jedzenia w Polsce.

Pozytywnym sygnałem jest jednak spadek deklaracji o marnowaniu żywności aż o 11 punktów procentowych w porównaniu z 2023 rokiem, a także wysoki odsetek 45% respondentów deklarujących, że nie marnują żywności.

Najczęściej w koszu ląduje chleb

Największy odsetek osób deklaruje, że wyrzuca żywność do kosza parę razy w miesiącu (27%). Częste marnowanie jedzenia wynika przede wszystkim z upływu terminu przydatności do spożycia, niewłaściwego planowania posiłków, nadmiernych zakupów i niewłaściwego przechowywania żywności.

Aż u dwóch trzecich respondentów w koszu ląduje pieczywo – od lat, nieprzerwanie, jest to najczęściej marnowany produkt spożywczy w Polsce. Wynik ten nie jest zaskakujący, biorąc pod uwagę krótki okres trwałości tego produktu oraz jego powszechność w codziennej diecie. Na kolejnych miejscach znalazły się wędliny (36%), warzywa (34%) oraz owoce (30%).


Komentarze (1)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Dr Prozac 2024-10-16 10:43:23 z adresu IP: (31.0.xxx.xxx)
Jeszcze więcej reklam " kup więcej! kup więcej!" i promocji typu 3za2. Z dyskontów zrobiły się hurtownie. Zagraniczne sklepy prowadzą taką politykę a później wina Polaka.