Stworzyła swój własny ogród warzywny na wrocławskim PSZOKu
Dzięki jej inicjatywie, w ubiegłym roku na PSZOK-u powstał ogród, o który dbają teraz pracownicy w czasie wolnym. Uprawiają tam pomidory, paprykę, cukinię, fasolkę i inne warzywa. Co ciekawe, do nawożenia wykorzystują wrocławski e-kompost:
"To wszystko - ja kopałam szpadlem. Czasem prosiłam kolegów, i koledzy mi pomagali, używając sprzętu, bo w poprzednim roku było, że przyszła jakaś pani, a w tym roku to sami koledzy przychodzą mi pomagać."
Zaczęło się niewinnie
Od prostego pytania do kierownika: czy nieużytki na terenie PSZOK-u na Praczach Odrzańskich we Wrocławiu mogłyby posłużyć jako ogródek warzywny? Minął rok, a ogródek nie tylko przetrwał, ale też obficie owocuje, dostarczając świeżych warzyw zarówno pomysłodawczyni i opiekunce, pani Dorocie Tomaszewskiej, jak i pracownikom miejskiego PSZOK-u, na którym znajduje się także kompostownia. "Kierownik bez wahania się zgodził, a my z ciekawością obserwowaliśmy, jak wszystko się rozwija. I oto mamy nasz własny ogródek na PSZOK-u!" – mówi Aleksandra Palus, rzeczniczka prasowa Ekosystemu:
"Tak naprawdę jesteśmy absolutnie zachwyceni i pod wrażeniem tego, co pani Dorota chciała zrobić, ponieważ była to jej inicjatywa, więc nie pozostawało nic innego, jak umożliwienie jej takiego działania. Cieszymy się, widząc, jak angażuje się w pracę, i co ciekawe, inni pracownicy również do niej dołączyli"
Obecnie pani Dorota marzy o powiększeniu ogrodu o drzewa owocowe, wprowadzeniu do niego kolorów oraz zbudowaniu altanki. Jest pełna optymizmu i wierzy, że kierownik zgodzi się na te zmiany.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.