W Podgórzynie powstaje Inkubator Przetwórstwa oraz Centrum Produktów Lokalnych

Jakub Thauer, GN | Utworzono: 2024-08-12 08:26 | Zmodyfikowano: 2024-08-12 08:29
W Podgórzynie powstaje Inkubator Przetwórstwa oraz Centrum Produktów Lokalnych - fot. RW
fot. RW

"To kierujące się ideą kompleksowości miejsce, w którym będzie można przetworzyć, sprzedać, a także wypromować producentów lokalnych poprzez udział w konferencjach czy targach. Będą się tu odbywać jarmarki, festyny i imprezy dedykowane sprzedaży produktów lokalnych" - mówi Prezes Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo Ducha Gór - Dorota Goetz. "To miejsce promocji i sprzedaży produktów lokalnych. Na pewno będą się odbywały spotkania, wystawy związane z lokalne produktem, z promocją lokalnego produktu. Na całym świecie jest trend lokalności - tego ludzie coraz bardziej poszukują. Ludzie muszą być świadomi tego, że lokalne produktu, to bardzo silny motor lokalnej gospodarki i turystyki.”

"Przestrzeń w której będzie można z naszych dóbr, które tutaj występują w regionie wykonać przetwory, a potem je legalnie wprowadzić na rynek. Mamy mnóstwo produktów lokalnych w regionie. Turyści szukają tych lokalnych smaków, lokalnego rękodzieła" - mówi Kierownik Referatu Promocji Gminy Podgórzyn Agnieszka Rozenek.

Koszt wybudowania i wyposażenia budynków, to blisko 2 miliony złotych z czego większość pochodzi z unijnej dotacji. Oba budynki mają być oddane do użytku pod koniec września.




Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.