Smaki Ziemi Kłodzkiej: Festiwal Pstrąga w Dusznikach-Zdroju
Dla mieszkańców i turystów przygotowano liczne atrakcje, konkursy, animacje plastyczne i pokazy kulinarne. Można było spróbować certyfikowanego pstrąga kłodzkiego, a o tym w jakiej formie, opowiedział Radiu Wrocław współorganizator, Waldemar Załuski:
"Zaserwowaliśmy taką, nie powiem light-ową, ale zdrowotną potrawę. Taki solidny kawałek ryby, mówimy tu o pstrągu, warzywo cebulowe, czyli por, dla złamania smaku i nawiązania do grzybów, boczniak. Rozeszła się, mówiąc kolokwialnie w mig"
Dodatkowo na kilkunastu stoiskach, można było spróbować specjałów z pstrągiem, czy na przykład zupę rybną, gotowaną na żywo przez samorządowców powiatu kłodzkiego. Jak oceniają turyści z Wrocławia? - Było smacznie:
"Pierogi wspaniałe, zupa rybna również rewelacyjna. Można spróbować [red. pstrąga] na wszystkie rodzaje i jeszcze tutaj panie oferowały ciekawą rzecz, smalec z fasoli"
Na zakończenie festiwalu, zaplanowano koncerty.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.