Poranek ze smakiem: Zamiast chipsów. Szybie przekąski na Euro [PRZEPISY]
Zakręcone pizzerki
SKŁADNIKI
- Ciasto francuskie
- Sos pomidorowy
- Dodatkowo:
- 200 g ulubionego sera żółtego, polecam cheddar lub już startą mozzarellę do pizzy
- 150 g chorizo
PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, smarujemy sosem pomidorowym i sypiemy startym serem żółtym oraz kawałkami podsmażonego chorizo. Boki delikatnie składamy do środka, aby nadzienie nie wyleciało i całość zawijamy jak roladę.
Ciasto kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5-2 cm i kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut.
Prażona ciecierzyca
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub uprzednio ugotowanej
- słodka lub ostra papryka w proszku
- suszone oregano
- suszona bazylia
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- pieprz ziołowy
- sól himalajska
- chlust oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę odsącz i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (ilość wg uznania) i wlej chlust oliwy z oliwek. Ciecierzycę przełóż do formy lub wrzuć na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 30-40 minut, aż stanie się chrupiąca.
Nachosy z sosem, pomidorkami i awokado
SKŁADNIKI
- ok. 300 g solonych nachosów
- porcja sosu serowego
- 1 duży pomidor
- 1 dojrzałe awokado
- ok. 100 g marynowanych papryczek jalapeño
- pęczek świeżej kolendry
- 1 limonka
PRZYGOTOWANIE
Pomidora oraz awokado pokrój w 1-2 cm kostkę. Kolendrę drobno posiekaj. Nachosy wysyp na dużą blaszkę lub talerz. Polej je ciepłym sosem serowym. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory i awokado oraz plasterki jalapeño. Posyp całość kolendrą. Podawaj z ćwiartkami limonki obok.
Więcej przepisów - na blogu Łukasza www.food2.pl
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.