Poranek ze smakiem: Zamiast chipsów. Szybie przekąski na Euro [PRZEPISY]

Justyna Kościelna | Utworzono: 2024-06-15 09:22 | Zmodyfikowano: 2024-06-15 09:22
Poranek ze smakiem: Zamiast chipsów. Szybie przekąski na Euro [PRZEPISY] - fot. Łukasz Majchrowski/www.food2.pl
fot. Łukasz Majchrowski/www.food2.pl

00:00
00:00

Zakręcone pizzerki

SKŁADNIKI

  • Ciasto francuskie
  • Sos pomidorowy
  • Dodatkowo:
  • 200 g ulubionego sera żółtego, polecam cheddar lub już startą mozzarellę do pizzy
  • 150 g chorizo

PRZYGOTOWANIE

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, smarujemy sosem pomidorowym i sypiemy startym serem żółtym oraz kawałkami podsmażonego chorizo. Boki delikatnie składamy do środka, aby nadzienie nie wyleciało i całość zawijamy jak roladę.

Ciasto kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5-2 cm i kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut.

Prażona ciecierzyca 

SKŁADNIKI 

  • 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub uprzednio ugotowanej
  • słodka lub ostra papryka w proszku
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • pieprz ziołowy
  • sól himalajska
  • chlust oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE 

Ciecierzycę odsącz i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (ilość wg uznania) i wlej chlust oliwy z oliwek. Ciecierzycę przełóż do formy lub wrzuć na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 30-40 minut, aż stanie się chrupiąca.

Nachosy z sosem, pomidorkami i awokado

SKŁADNIKI

  • ok. 300 g solonych nachosów
  • porcja sosu serowego
  • 1 duży pomidor
  • 1 dojrzałe awokado
  • ok. 100 g marynowanych papryczek jalapeño
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 limonka

PRZYGOTOWANIE

Pomidora oraz awokado pokrój w 1-2 cm kostkę. Kolendrę drobno posiekaj. Nachosy wysyp na dużą blaszkę lub talerz. Polej je ciepłym sosem serowym. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory i awokado oraz plasterki jalapeño. Posyp całość kolendrą. Podawaj z ćwiartkami limonki obok.

Więcej przepisów - na blogu Łukasza www.food2.pl


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.