Wrocław gospodarzem międzynarodowego konkursu kulinarnego
Kucharze i kelnerzy tworzyli międzynarodowe drużyny, które oceniali eksperci - m.in. Katarzyna Daniłowicz, znana wrocławska restauratorka. -Pięknie, wykwintnie smacznie. Jestem nie tylko absolwentką tej szkoły, ale też 15 lat temu brałam udział w tym samym konkursie i zajęłam pierwsze miejsce.
Najlepsze danie główne wyszło spod ręki duetu polsko-niemieckiego. Drużyna złożona z wrocławskich uczniów triumfowała też w kategorii najlepszy serwis i najlepszy koktajl. Turniej organizowany jest przez szkoły gastronomiczne; gospodarzem tegorocznej edycji było wrocławskie technikum przy Kamiennej. Każdy zespół musiał się dogadać, razem stworzyć menu, a później je przygotować i zaserwować.
mówił Jarosław Delewski, dyrektor Departamentu Edukacji we wrocławskim magistracie. Zainteresowanie kierunkami związanymi z gotowaniem i hotelarstwem stale rośnie. W mieście działają dwa publiczne technika gastronomiczne, cztery lata temu gmina otworzyła też klasy o takim profilu w technikum przy Szkockiej.
Posłuchaj:
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.