"Legnickie bomby" czyli świąteczny przysmak prosto z Legnicy

Karolina Bieniek, AO | Utworzono: 2022-12-25 12:00 | Zmodyfikowano: 2022-12-25 12:04
"Legnickie bomby" czyli świąteczny przysmak prosto z Legnicy - fot: Paweł Pundyk
fot: Paweł Pundyk

Obok piernika i makowca na stołach legniczan swoje miejsce mają legnickie bomby. To piernikowe ciastka z miodem, bakaliami, nadzieniem marcepanowym i polewą czekoladową, które po raz pierwszy wypieczono w połowie XIX wieku właśnie na Boże Narodzenie jako "Liegnitzer Bombe". Dziś już w żadnej cukierni w Legnicy się ich nie wytwarza. Przysmak ten gości jedynie na stołach niektórych mieszkańców, na przykład u Pana Pawła Pundyka, który przyznaje, że wypiekanie wspólnie z bliskimi przedwojennego niemieckiego przysmaku stało się już ich rodzinną tradycją.

"Legnickie bomby" to faktycznie bomba, ale kaloryczna - dodaje Pan Paweł: 

Legnickie bomby po raz pierwszy na Boże Narodzenie upiekł mistrz cukierniczy Edward Müller. Jak przekazują historycy na skalę masową produkcją bomb zajmował się jednak Franz Meyenburg. W posiadaniu tej oryginalnej receptury z XIX wieku jest od niedawna Muzeum Miedzi w Legnicy, niestety bez praw do upubliczniania.


Komentarze (2)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~lola2022-12-26 10:59:41 z adresu IP: (2a01:112f:c1a:1700:75a0:x:x:x)
Ale to nie Dolny Śląsk piekł te " bomby", tylko ludzie,A tych ludzi tu nie ma.
~Ślązak2022-12-25 21:50:46 z adresu IP: (37.30.xxx.xxx)
Na szczęście we Wrocławiu piernikarnia wrocławska wypieka legnickie bomby oraz śląskie kąski. To czysta głupota, że współcześnie dolny Śląsk nie korzysta ze swojego dziedzictwa kulinarnego. Dolny Śląsk ma swoje własne, historyczne potrawy jak Śląskie Niebo czy wspomniane pierniki.