Usłyszał audycję w radiu i zaczął gotować. Robi grochówkę od 40 lat
fot. Jan Kardas
Jan Kardas z Łojowic, dziś emerytowany strażak, sołtys, społecznik i prezes lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich, podjął się tego zadania, mimo że wcześniej nie miał żadnego doświadczenia w gotowaniu czegokolwiek.
Pierwsza grochówka pana Jana okazała się wówczas kulinarnym przebojem i do dziś przygotowuje ją na okoliczne imprezy plenerowe. Z mistrzem gotowania grochówki rozmawiał Piotr Moc:
Obliczyliśmy, że przez czterdzieści lat Pan Jan Kardas ugotował, w kotłach wojskowych pozyskanych z demobilu, około 60 tysięcy litrów grochówki.
Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Zobacz także