Kompostownik stanął w centrum miasta. To pomysł Uniwersytetu Przyrodniczego
Statystyki mówią, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu postanowili to wykorzystać.
- Chcemy zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz - mówi Radiu Wrocław prof. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Agnieszka Medyńska-Juraszek:
- To bogate dla roślin podłoże, które można wykorzystać do nasadzeń zarówno w miastach, jak i przydomowych ogrodach - dodaje Agnieszka Medyńska-Juraszek:
Przed jednym z budynków uczelni, studenci rozpoczęli już nasadzenia krzewów i roślin, które mają upiększyć teren uczelni, ale też służyć studentom do obserwacji wzrostu roślin w miejskich warunkach z dodatkiem ich własnego polepszacza. Już wiosną skwer przed budynkiem zamieni się w kolorowy ogród, którego projekt wykonała jedna ze studentek Architektury Krajobrazu - Weronika Łysek.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.