Sieją zdrowy ferment. Kiszą kapustę, buraki, a nawet... cytryny i banany
- Kiszenie jest bardzo proste - mówią zgodnie dzieci:
Pięcio- i sześciolatki co miesiąc biorą udział w warsztatach kiszenia.
- Program powstał w przedszkolu Gajowickie Skrzaty, pilotażowa edycja okazała się tak udana, że w tym roku zaprosiliśmy do udziału także innych - mówi Marcin Miedziński z departamentu edukacji wrocławskiego magistratu:
Program trwa 10 miesięcy - w każdym dzieci przygotowują kiszonki z innych warzyw lub owoców. Były już ogórki i kapusta pekińska, a w listopadzie przedszkolaki przygotują zakwas na wigilijny barszcz.
W ubiegłym roku "Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują" pilotażowo prowadzony był w zerówce przy Gajowickiej, w tym przystąpiły do niego także inne placówki. Scenariusze lekcji i przepisy dostępne są bezpłatnie na stronie przedszkola Gajowickie Skrzaty.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.