Sieją zdrowy ferment. Kiszą kapustę, buraki, a nawet... cytryny i banany

Justyna Kościelna | Utworzono: 2022-10-24 08:20 | Zmodyfikowano: 2022-10-24 08:20
Sieją zdrowy ferment. Kiszą kapustę, buraki, a nawet... cytryny i banany - fot. ilustracyjna / Pixabay
fot. ilustracyjna / Pixabay

- Kiszenie jest bardzo proste - mówią zgodnie dzieci:

Pięcio- i sześciolatki co miesiąc biorą udział w warsztatach kiszenia.

- Program powstał w przedszkolu Gajowickie Skrzaty, pilotażowa edycja okazała się tak udana, że w tym roku zaprosiliśmy do udziału także innych - mówi Marcin Miedziński z departamentu edukacji wrocławskiego magistratu:

Program trwa 10 miesięcy - w każdym dzieci przygotowują kiszonki z innych warzyw lub owoców. Były już ogórki i kapusta pekińska, a w listopadzie przedszkolaki przygotują zakwas na wigilijny barszcz.

W ubiegłym roku "Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują" pilotażowo prowadzony był w zerówce przy Gajowickiej, w tym przystąpiły do niego także inne placówki. Scenariusze lekcji i przepisy dostępne są bezpłatnie na stronie przedszkola Gajowickie Skrzaty.


Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.