Nawet 150 kg pieczywa dziennie marnuje się w piekarniach

Justyna Kościelna | Utworzono: 2022-08-02 17:00 | Zmodyfikowano: 2022-08-02 17:04
Nawet 150 kg pieczywa dziennie marnuje się w piekarniach - zdjęcie ilustracyjne pixabay.com
zdjęcie ilustracyjne pixabay.com

Raport przygotowali Jan Den Boer z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Tomasz Szuba, który zawodowo doradza firmom i instytucjom, jak ograniczać skalę wyrzucanego jedzenia.

- Mamy wadliwie skonstruowany system dystrybucji i obrotu - ocenia Szuba:

Niesprzedane pieczywo trafia z powrotem do piekarni, gdzie jest przerabiane na inne produkty, rozdawane bądź utylizowane. Jak podkreśla Sylwia Majcher, dziennikarka i autorka książek propagujących ideę zero waste, nie tylko przepisy powinny się zmienić - trzeba też popracować nad nastawieniem konsumentów, przyzwyczajonych do nieograniczonej dostępności chleba:

Nie potrafimy dobrze zaplanować zakupów, a później racjonalnie korzystać z tego, co kupiliśmy - dodaje Błażej Krasoń z Banku Żywności we Wrocławiu:

Według danych podawanych przez Bank Żywności, co roku w Polsce marnujemy ponad 5 mln ton jedzenia - to żywność niewykorzystana w domach oraz zniszczona w procesie produkcji, dystrybucji i sprzedaży.

Więcej o sprawie mówiliśmy w Popołudniu zDolnego Śląska:

 

 


Komentarze (2)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
~Kpina !!!!2022-08-02 18:53:48 z adresu IP: (37.30.xxx.xxx)
Kpina z mieszkańców Wrocławia . Dopłata 2 milionów 200 tysięcy do koncertu. Polskiej Gwiazdy estrady na Stadionie Wrocławskim. Śmieją się prosto w oczy i mówią o reelekcji w następnych wyborach. Ludzie opamiętajcie się i nie popełniajcie tego błędu przy wyborze nowej władzy w naszym mieście . Bo zawsze bendziemy wyśmiewani i opluwani
~emeryt2022-08-02 17:24:30 z adresu IP: (37.8.xxx.xxx)
Pieczywo z dnia wczorajszego powinno być sprzedawane za pół ceny. Dla osób starszych jest ono nawet zdrowsze niż świeże.