Nawet 150 kg pieczywa dziennie marnuje się w piekarniach
Raport przygotowali Jan Den Boer z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Tomasz Szuba, który zawodowo doradza firmom i instytucjom, jak ograniczać skalę wyrzucanego jedzenia.
- Mamy wadliwie skonstruowany system dystrybucji i obrotu - ocenia Szuba:
Niesprzedane pieczywo trafia z powrotem do piekarni, gdzie jest przerabiane na inne produkty, rozdawane bądź utylizowane. Jak podkreśla Sylwia Majcher, dziennikarka i autorka książek propagujących ideę zero waste, nie tylko przepisy powinny się zmienić - trzeba też popracować nad nastawieniem konsumentów, przyzwyczajonych do nieograniczonej dostępności chleba:
Nie potrafimy dobrze zaplanować zakupów, a później racjonalnie korzystać z tego, co kupiliśmy - dodaje Błażej Krasoń z Banku Żywności we Wrocławiu:
Według danych podawanych przez Bank Żywności, co roku w Polsce marnujemy ponad 5 mln ton jedzenia - to żywność niewykorzystana w domach oraz zniszczona w procesie produkcji, dystrybucji i sprzedaży.
Więcej o sprawie mówiliśmy w Popołudniu zDolnego Śląska:
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.