Wrocławska gastronomia jest jedną z najprężniej rozwijających się w kraju
- Dodatkowo, po pandemii, można zauważyć, że lokalizacja w centrum nie jest już pierwszym wyborem restauratorów - mówi Tomasz Myszko-Wolski z magistratu.
Miasto, coraz bardziej, zmienia się w tak zwaną „aglomerację piętnastominutową" a to sprawia, że osiedla stają się miejscem, w którym zaspokoimy większość naszych potrzeb. Za tym trendem idzie lokalna gastronomia, której nowe restauracje otwierają się z dala od centrum, chcąc być bliżej mieszkańca. - Zmienia się nie tylko lokalizacja naszych ulubionych lokali, ale i nasze podejście - mówi Marcin Chmielewski, restaurator Przystań & Marina.
O naszym podejściu świadczy też popularność festiwali gastronomicznych we Wrocławiu. Co roku przyciągają one tysiące miłośników ogólnoświatowych kuchni, co sprawia, że wrocławska gastronomia jest jedną z najszybciej rozwijających się w całej Polsce.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.