Jaja – doskonałe i zdrowe
Joanna Jaros, BM |
Utworzono: 2022-04-16 08:17 | Zmodyfikowano: 2022-04-16 08:17
Fot: zdjęcie ilustracyjne, Pixabay
Jedzmy jaja nie tylko w Wielkanoc, zachęca profesor. - W jajku znajdują się większość potrzebnych człowiekowi witamin i nie tylko - mówi Tadeusz Trziszka:
Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, najlepiej jeść jajka na miękko, gotowane 4-5 minut. - W jajach na twardo, czy smażonych, ubytek cennych składników może wynieść nawet 13 procent. Mitem jest, że jajka podnoszą poziom cholesterolu - dodaje profesor:
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże ? Trzeba je wrzucić do szklanki z wodą. Jeżeli trzyma się dna, znaczy że ma mało powietrza i można je śmiało jeść. Gdy jajko pływa w wodzie, istnieje duża szansa, że jest zepsute.
Komentarze (0)
Dodając komentarz do artykułu akceptujesz regulamin strony.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Radio Wrocław nie odpowiada za treść komentarzy.
Zobacz także